Author Topic: Ehitaks crawleri...  (Read 13156 times)

Rom

• crawl team
  • *
  • ClayPitRC
    • View Profile
    • ClayPitRC.eu
Ehitaks crawleri...
« on: January 04, 2008, 01:12:54 PM »
Tere ronijad/roomajad.
Tekkinud on huvi ühe ronimismasina ehitamise vastu. Sisetunne ütleb, et peaks vist pürgima selle 2.2 asja poole. Paraku pole mul aimugi mida see numbrikombinatsioon autolt eeldab. 2.2 tolli on kasutatava velje diameeter? Mis edasi. Millised on ülejäänud kriteeriumid, mida tuleb vastava klassi auto ehitamisel järgida. Selle kohta kindlasti reeglid olemas, kuid inimene ju laisk ja ma ei ole ned eriti otsinud ja ammugi siis mitte leidnud. Ehk keegi toob põhilised numbrid konkreetselt välja (pikkus, laius, kaal, kõrgus, teljevahe jne.)

Niipalju kui ma nüüd siin foorumis ja välismaistes vastavates poodides olen ringi kolanud, siis polegi aru saanud, millest siiski tasub alustada. Kas peaks esmalt ehitama/ostma raami ja vastavalt sellele sillad, või enne sillad ja siis raami? Või on hoopis nii, et igale raamile on võimalik ükskõik mis sild külge panna või sõltub sillast raami tüüp ja vastupidi.
Kas eelistada ühe keskmootoriga ja käiguülekannetega vedu või kahte mootorit, mis asuvad sildadel? Kas sellest sõltub mis klassi auto läheb?
Ma saan aru, et sildadena kasutatakse palju tamya clodbusteri sildu ja ülekandeid? Samuti mulle on jäänud mulje, et sellised amumiiniumist nn tuuningosad on valmistatud ka mingile teatud mudelile ja need eeldavad, et mul oleks ostetud seesama mingi rtr mudel, millest hakkan edasi ehitama?
Igatahes mul on rohkem selline plaan, et ma tahaks osta sillad mõnest netipoest ja nende külge raami ise valmis teha. Kas ma põhimõtteliselt võin võtta mingid suht suvalised sillad või mida peaks ostmisel jälgima, et mingit mõttetut väljaminekut ei teeks, ehk siis ei ostaks asju millega pärast mitte midagi peale pole hakata. Soov oleks ehitada midagi korralikku ja seega eeldatavalt metallist. Näiteks midagi sellist http://www.rcrockcrawling.com/product_info.php?cPath=44&products_id=215

Alustuseks aitab küll. Kuna ma miljonär pole, siis projekti läbiviimise ajaks plaanin mingi 6-12 kuud. Muidugi enne ei hakka midagi ehitama ega tellima, kui pole päris selge kuidas ja mis.

Ootaks nüüd tarkade sõnavõttu ja ettepanekuid.

Olgu siis öeldud, et mudelism iseenesest võõras teema pole, kuid siiani olen tegelenud rohkem sisepõlemismootoritega offroad masinatega.
Vaterra Ascender Defender::TRX4 Sport '66 F-100
Otsid RC mudeleid? Vaata siia  ClayPit RC

Daniel

• Administrator
  • crawl team
    • View Profile
Re: Ehitaks crawleri...
« Reply #1 on: January 04, 2008, 01:47:30 PM »
HUA :)

teretulemast siis foorumisse
Yritan siin siis vastata mõnele kysimusele - esiteks alati on hea lugeda läbi enamus eelnevaid teemasid http://rc.bg.ee/forum/YaBB.pl?board=newbcrawl
Crawleri võid ehitada nii suure ja karvase kui tahad - AGA kui soovid võistlustel teistega mõõtu võtta siis tasuks lugeda reegleid: http://rc.bg.ee/forum/YaBB.pl?num=1176904930
kui nyyd oled ostustanud et ikka just 2.2 klass pakuks huvi siis järgmisena vali välja kas sulle meeldiks kardaanide ja vahekastidega
tegelda või eelistaks mootorit sillakyljes näha mis lihtsustaks tunduvalt ehitust( sellest ka Clodbusteri eelistus). Sellest juba sõltuvalt tasub hakata juppe valima - näiteks 2.2 klassi puhul Axiali AX10 sillad või Tamiya TLT või F350 hilift jne. ( RC4WD asjadest ma siiski soovitaksin esialgu eemale hoida - nad eiole just pommikindlad ja klienditeenindus on väääääga aeglane )
ja kindlasti tuleb odavam osta plastist juppe sest nende vahetamine on odavam.
Kui sillad on olemas siis edasi valid välja juba raami mida soovid - või kopeerid olemasolevaid ja teed ise.

loodan et sain mõned kysmused vastatud - eks teised täiustavad mis puudu :)

Rom

• crawl team
  • *
  • ClayPitRC
    • View Profile
    • ClayPitRC.eu
« Reply #2 on: January 04, 2008, 03:49:30 PM »
Niiet mulle sobiks ka alustuseks üks clod?
näiteks seesama mis siin http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?cPath=420_326&products_id=7539
või on nendel ka mingid erinevused? Või need 2.2 jaoks ei sobigi?

Samas see http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?cPath=420_326&products_id=25410
tundub ka suht huvitav, aga hind kallim ja üldse kogu raam vähe teine...
« Last Edit: January 04, 2008, 04:05:44 PM by R0mm »

Daniel

• Administrator
  • crawl team
    • View Profile
« Reply #3 on: January 04, 2008, 06:12:09 PM »
Kui sa ostad terve clodi siis lõppkokkuvõtteks kasutad ära ainult sillad
ylejäänuga pole midagi teha - ainult ilus kere muud midagi.
odavam on osta ainult sillad - clodi eeliseks on muidugi see et alati võid sellest ka super crawleri ehitada

F350 hilift on hea - ja kallis et ainult sildu ja käigukasti kasutada - võistlus masinat originaal raamiga ei saa - kuigi leht vedrud on ilusad :P

yldiselt soovitan http://www.rcpcrawlers.com/ ringi vaadata

4x4 hpi wheelieking peaks kah suhtelselt hea toorik olema - ja seda pidavat isegi eesti hpi esindajad myyma.
« Last Edit: January 04, 2008, 06:13:05 PM by admin »

Indrek_S

• crawl team
  • *
  • only shafty
    • View Profile
« Reply #4 on: January 04, 2008, 06:35:58 PM »
Mina jälle soovitan sul just kardaaniga mudel valida. Tekitab reaalse elamuse (2.2 puhul väga oluline). Kui tahad kunagi brushless tehnikale üle minna, siis ei pea kahte kallist komplekti ostma, nagu "clodi" ja analoogide mehed siin järjest teevad ;)

Kuula nüüd, mis ma sulle ütlen: Unusta clod ära...clod on ainult silladoonor. Pane 50 USD juurde ja saad põhimõtteliselt võistlusvalmis masina Axial AX10. Vastab kõikidele 2.2 reeglitele ja hiljem tonnide kaupa aftermarket juppe saada. Lisaks on Axiali transport odavam, kui Clodi oma, nii et lõphind on neil praktiliselt sama.

LINK

Twin Force
Axial Blazer

Rom

• crawl team
  • *
  • ClayPitRC
    • View Profile
    • ClayPitRC.eu
« Reply #5 on: January 04, 2008, 07:29:57 PM »
seda ax10 raami olen ma ise ka vaadanud ausaltöelda. Hinna ja kaomplektsuse vahekord on ka suht hea. Sellest rcpcrawlerist saaks ta eestisse kuskil 4000.- eest. On sealt keegi midagi tellinud? Kuidas klienditeenindusega lood on? Vähemalt üks selline on juba meil siin olemas ka vist (andresel).

antix

• Global Moderator
  • crawl team
  • kardaanid, amordid, sensorid ja harjad on kurjast
    • View Profile
« Reply #6 on: January 04, 2008, 10:08:29 PM »
Mina olen www.rcpcrawlers.com 2x tellinud ja on kõik ok olnud, aga vähemasti mulle nad on mõlemad korrad EMS'iga paki saatnud ja transport on seetõttu üsna kallis olnud. AX10 tellisin ka sealt ja trasnport oli $54.
AX10 saaks Towerist kindlasti odavamalt, kuna seal on summa pealt soodukad. Vähemalt $25 saab alla. Crawleri mootori saab ka towerist.
Aga kui miskit tuuningjubinaid ka kohe vaatad Axialile siis on tõenäoliselt mõtekam www.tcscrawlers.com või www.rcpcrawlers.com osta - ei pea kahe paki eest transat ja deklaratsiooni maksma.

Tegelikult muidugi kummagi poe klienditeenindust ei oska väga hinnata, sest pole probleeme veel tekkinud ;)

Mina arvan, et Clodi nüüd ära unustada küll ei maksa. Leiutama ja raha maksma peab rohkem (võrreldes axialiga), aga on ka plussid: torque twist puudub ja dig'i ehitamine on tunduvalt lihtsam.

Rom

• crawl team
  • *
  • ClayPitRC
    • View Profile
    • ClayPitRC.eu
« Reply #7 on: January 06, 2008, 01:21:30 AM »
Ma siin nüüd vaadand igavese portsu erinevat videomaterjali youtube vahendusel, muuhulgas ka ax10 videosid. Mindagi tundub sellel axil puudu olema, või siis on parema mulje jätnud mingid oluliselt paremini ronivad asjandused. Sel ax10 oleks justkui midagi puudu. Pean ikka veel uurima ja puurima ja vaatama mis klass ja tüüp kõige meelepärasem tundub  :P

Rom

• crawl team
  • *
  • ClayPitRC
    • View Profile
    • ClayPitRC.eu
« Reply #8 on: January 07, 2008, 07:47:58 PM »
Väike teemaarendus.
Täpsemalt küsimused antixi postitusest lähtuvalt. Kas see torque twist on otseselt ax10 probleem või üldine keskel paikneva ühemootorilise masina mure. Mis seda väänet põhjustab, mis selle vastu teha saab? Dig on võimalus üks sild veoahelast välja lülitada nagu ma aru saan. Kas seda siinmail üldse keegi kasutab ja kas selline asi ka lubatud on?
Kuidas sa, antix, üldjoontes selle ax10-ga rahul oled ja kas ta on ikka võimeline ronima meil siin esikohale  :)

Millist mootorit talle soovitate panna? Milline ESC? Ma suht suur rcmarti sõber ja seega vaatasin seal natuke, et mida kõlbaks külge kruvida. Crawleritele mõeldud mootoreid on seal pakkuda mingise Team Atlase toodangut http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?cPath=293_945&products_id=25358 Peale selle konkreetse veel vähema ja rohkema turniga mootoreid. Kas keegi on kasutanud või oskab muidu neid mootored kiita-laita?

Teine asi mis oleks vaja osta, oleks ESC. Tulevikule mõeldes võtaks kohe sellise, mis sööb nii harjadeta kui harjadega mootoreid. Kas on siin niiväga vahet sellel, et too oleks kokku pandud just ronimiseks või kõlbab ka mõni muu ESC?
Momendil arvasin sobivaks olema selle http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?cPath=36_51&products_id=23980
Midagi sobivat ka Novaki produktsioonist http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?cPath=36_51&products_id=19501
või http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?cPath=36_51&products_id=25043
Sellest viimasest ma ei saa küll aru kas ta ainult harjadele või ka harjadeta, võibolla ei jaksand piisavalt lisainfot lugeda.

Või teine variant, et peaks vaatama ikka ESC-e mis on otseselt mõeldud crawleritele.

Ax10 on spurr komplektis? Juurde vaja pinionit mootorile. Mida peaks selle juures jälgima? Kas ainult hammaste arvu või on seal veel mingeid tähtsaid mõõtusid?

Tüütu värk, aga aidake algajat, saab ehk suveks mingi maisna kokku ja konkurentsi tihedamaks

antix

• Global Moderator
  • crawl team
    • View Profile
« Reply #9 on: January 07, 2008, 11:25:23 PM »
Kas see torque twist on otseselt ax10 probleem või üldine keskel paikneva ühemootorilise masina mure. Mis seda väänet põhjustab, mis selle vastu teha saab?

On üldine probleem.
Väänet tekitab see, et jõud keeratakse silla ülekandes 90 kraadi. Kui ratas ei taha enam edasi liikuda, siis mingi hetk on lihtsam keerata kogu silda, mis väljendub siis reeglina selles, et parem esiratas tõuseb maast lahti.
Võideldakse vedrustuse seadetega. Vedrude jäikus, raskuskese, varraste geomeetria muutmine, jne.
Ise pole veel teadlikult selles suunas midagi liigutanud nii, et ei oska ka seletada, mis tegelikult töötab ja miks.

Eks Daniel parandab, kui ma päris jama ajasin.

Dig on võimalus üks sild veoahelast välja lülitada nagu ma aru saan. Kas seda siinmail üldse keegi kasutab ja kas selline asi ka lubatud on?

Välja lülitada ja ka võimalusel rattad blokeerida.
Eelmine hooaeg oli ainult ühe 2.2 clodi peal dig. See aasta minul superi peal on ja peaks tulema ka 2.2 peale. Teiste kohta ei oska öelda, aga kui asi ennast võistlustel õigustab, siis küll hakatakse kasutama :)
Reeglid vist ütlesid, et 2.2 klassis on lubatud ainult tagasilda lülitada. Superis piiranguid pole.

Kuidas sa, antix, üldjoontes selle ax10-ga rahul oled ja kas ta on ikka võimeline ronima meil siin esikohale  :)

Siiamaani olen väga rahul. Ma olen küll üksjagu kama välja vahetanud praeguseks, aga sellest millalgi täpsemalt omas teemas.
Katki pole midagi saanud peale selle, et üks hex läks velje sees ringi. Originaalkitis oli velgede hexiosa nõrk (aitab hexide sisseliimimine), aga praeguseks pidid tulema kitid juba tugevdatud velgedega.

Ax10 on spurr komplektis? Juurde vaja pinionit mootorile. Mida peaks selle juures jälgima? Kas ainult hammaste arvu või on seal veel mingeid tähtsaid mõõtusid?

Spur ja pinion on komplektis. 87 ja 14 olid hambad minuarust. Kui tahad lisaks hankida midagi siis hammaste pitch on 48.

Kuna ma ise 2.2 peal olen kasutanud ainult ühte mootorit ja esc'i siis ei tea väga kommenteerida, mis parem on.
« Last Edit: January 07, 2008, 11:26:59 PM by antix »

Indrek_S

• crawl team
  • *
  • only shafty
    • View Profile
« Reply #10 on: January 08, 2008, 09:14:06 AM »
Torque Twist on iga kardaanauto probleem 1/1 skaalas, kui tal vähegi mingi mootor peal on (V8 loomulikult).
Mul on hobiautoks Cadillac, mis arendab väga madalatel pööretel 454nm pöördemomenti...kohalt startides on torque twist väga võimsalt tunda....ja see on FUN ;)
Twin Force
Axial Blazer

Daniel

• Administrator
  • crawl team
    • View Profile
« Reply #11 on: January 31, 2008, 10:25:50 AM »
( tõstsin eelmise postituse uueks teemaks )

vahepeal aga kas on projektist midagi uut kuulda - oled otsustanud mida
ehitada või juppe tellinud  :-/
« Last Edit: January 31, 2008, 11:51:16 AM by admin »

Rom

• crawl team
  • *
  • ClayPitRC
    • View Profile
    • ClayPitRC.eu
« Reply #12 on: February 04, 2008, 11:41:33 AM »
Momendil võtsin natuke hoogu maha. Mõtlen veel, uurin, kasutan talve teoreetilise poolega tegelemiseks.

Daniel

• Administrator
  • crawl team
    • View Profile
« Reply #13 on: February 04, 2008, 12:25:52 PM »
kõigeparem teooria on praktika - ma ostsin oma esimese RC mänguasja
ja hakkasin sõitma ning parandama kõike mis valesti oli.
http://rc.bg.ee/forum/YaBB.pl?num=1193909242

Soovitan soojalt kuniks dollar nii hea kursiga - telli Axiali AX-10 ära
( alla 3000.- eek koos transaga ) vaja ainult odat elektroonikat ja seda eestis juba leidub - isegi meie foorumis ;)

antix

• Global Moderator
  • crawl team
    • View Profile
« Reply #14 on: February 05, 2008, 03:43:50 PM »